ENGLISH | FRANÇAIS
ΑΡΧΙΚΗ | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ | ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ | ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ Α-Ω | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", Κυριακή 27 Μαίου 2001

Οι τυφλοί χρήστες μπορούν να διαβάζουν το περιεχόμενο της ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ημερίδα ευρωπαϊκού έργου ACCELERATE

Έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της πρόσβασης τυφλών και ατόμων με σοβαρά προβλήματα όρασης, στο ψηφιακό περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η υποδομή που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στη Βιβλιοθήκη θα βοηθήσει σημαντικά τους τυφλούς φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως και οι βλέποντες συνάδελφοί τους. 

Στην ημερίδα, που οργανώθηκε με επιτυχία από την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου και την Κυπριακή Βιβλιοθήκη στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Κύπρου στα Λατσιά την Παρασκευή 4 Μαΐου 2001, έγινε παρουσίαση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού έργου ACCELERATE καθώς και επίδειξη λειτουργίας του ειδικού προσαρμοσμένου σταθμού εργασίας από τους ίδιους τους τυφλούς χρήστες.  

Ο σταθμός εργασίας αποτελείται από ειδικές συσκευές και κατάλληλο λογισμικό (ανανεούμενη πινακίδα, εκτυπωτή Braille, συνθέτη φωνής, λογισμικό μεγέθυνσης οθόνης), που καθοδηγούν τον τυφλό χρήστη στην χρήση των υπολογιστικών προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης. Με την λειτουργία του σταθμού και την υποστήριξη από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, δίνεται η δυνατότητα σε τυφλούς χρήστες να αξιοποιήσουν το ψηφιακό περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. Το εμφανιζόμενο στην οθόνη του υπολογιστή κείμενο, αναπαρίσταται σε γραφή Braille στην ανανεούμενη πινακίδα ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εκφωνείται από μεγάφωνα με τεχνητή φωνή. Με το τρόπο αυτό φοιτητές, καθηγητές αλλά και εξωτερικοί χρήστες της βιβλιοθήκης με σοβαρά προβλήματα όρασης, μπορούν, χωρίς τη μεσολάβηση άλλων, να κάνουν τις αναζητήσεις τους στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης, να εντοπίζουν δημοσιεύματα σε βάσεις δεδομένων, να διαβάζουν επιστημονικά άρθρα όπως και οι βλέποντες. 

Το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στη συμμετοχή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Κυπριακής Βιβλιοθήκης στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leonardo da Vinci. Στην δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης του σταθμού από τους χρήστες, συνέβαλε η ανάπτυξη της ψηφιακής βιβλιοθήκης από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία άρχισε πριν από ένα χρόνο. 

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Ανδρέας Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης καθηγητής  Γιώργος Γιωργής, ο Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών κ. Χρηστάκης Νικολαΐδης, ο  Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κ. Πέτρος Καρεκλάς, ο κ. Χρίστος Αγγελίδης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Τμήμα Εργασίας/Μέριμνα Αναπήρων και ο κ. Άθος Πετρίδης από το Κέντρο Παραγωγικότητας το οποίο αποτελεί το Εθνικό Κέντρο προγράμματος Leonardo Da Vinci για την Κύπρο.  

Όλοι ανεξαιρέτως αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, τη μόρφωση και την ενημέρωση των ατόμων με σοβαρά προβλήματα όρασης. Αναγνώρισαν τη σημασία των πρωτοβουλιών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου και εκδήλωσαν την ειλικρινή τους πρόθεση να βοηθήσουν, ο καθένας από τη θέση του, στην περαιτέρω ανάπτυξη της υπηρεσίας που ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Τις κυρίως παρουσιάσεις της ημερίδας άνοιξε η κα. Δέσποινα Καραχλάνη, από την Ελλαδική εταιρία Polyplano Euroconsultants, συντονίστρια του έργου Accelerate, με το θέμα  «Υπηρεσίες Βιβλιοθήκης για τυφλούς και μερικώς βλέποντες χρήστες: Ανάπτυξη στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων». Αναφέρθηκε στο πρόδρομο έργο TESTLAB, με το οποίο καταδείχθηκε η παντελής ανυπαρξία υποδομής και πρόνοιας για τυφλούς χρήστες σε όλες τις δημόσιες και ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα του TESTLAB αξιοποιήθηκαν κατά την  εκτέλεση του ACCELERATE. Η συνέχεια και ολοκλήρωση των προσπαθειών που ξεκίνησαν με το ACCELERATE, αναμένεται να δοθεί με την υλοποίηση της πρότασης AEGIS, η οποία βρίσκεται υπό έγκριση στις αρμόδιες Ελλαδικές υπηρεσίες του προγράμματος Leonardo da Vinci. 

Στη συνέχεια κάθε εταίρος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες και στις υποδομές που έχουν αναπτυχθεί στα πανεπιστήμια και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Συγκεκριμένα ο κ. Bruno Sperl από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Karl Franzens του  Graz της Αυστρίας παρουσίασε τις «Προσφερόμενες Υπηρεσίες για τυφλούς και μερικώς βλέποντες χρήστες από το Πανεπιστήμιο του  Graz, Αυστρία». 

Ο κ. Mario Batusic (τυφλός ο ίδιος) από το Πανεπιστήμιο Johannes Kepler του Linz και το Διαπανεπιστημιακό Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων για την Υποστήριξη των Τυφλών Φοιτητών (I3S3) της Αυστρίας παρουσίασε την «Οργάνωση  υπηρεσιών για τυφλούς και μερικώς βλέποντες στο Πανεπιστήμιο του Linz». Κέρδισε όλους τους παρευρισκόμενους όταν αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο φυλάκιο της Λήδρας, την προηγούμενη ημέρα και παρομοίασε σαν μια ακόμη πράσινη γραμμή την άγνοια ή την αδιαφορία που χωρίζει τους τυφλούς από τις δυνατότητες που έχουν να σπουδάσουν. Ο ίδιος είναι πληροφορικός υπεύθυνος για την υποστήριξη και εκπαίδευση τυφλών στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στης Αυστρίας.  

Η κα. Μarian Oosting από την Ομοσπονδία Ολλανδικών Βιβλιοθηκών για Τυφλούς, αναφέρθηκε στις «Δραστηριότητες της FNBB και την Οργάνωση των Βιβλιοθηκών για τυφλούς στην Ολλανδία» και στα πρώτα αποτελέσματα της αξιολόγησης των εγκατεστημένων σταθμών εργασίας, από τους χρήστες του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.  

Ο κ. Κώστας Ζωντανός και η κα. Γιώτα Πατραγκού από τη Βιβλιοθήκη του  Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσίασαν τις «Υπηρεσίες Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών για τυφλούς και μερικώς βλέποντες και την εμπειρία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ACCELERATE». Παρουσιάστηκαν οι μέχρι τώρα εμπειρίες από τη εγκατάσταση του προσαρμοσμένου σταθμού εργασίας στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η οργάνωση για την συστηματική αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά τη φοίτηση τυφλών σπουδαστών. Όλο το ακροατήριο συγκινήθηκε όταν διαβάστηκε μέσω του συνθέτη φωνής του προσαρμοσμένου σταθμού εργασίας, κείμενο που είχε ήδη πληκτρολογηθεί από τετραπληγικό άτομο με την χρήση μετωπιαίου εμβόλου αφού λόγω της πάθησης δεν μπορούσε να κινήσει κανένα από τα άκρα του ούτε να μιλήσει.  

Ο κ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Κύπρου στο έργο ACCELERATE, τις δυνατότητες και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται «Αναπτύσσοντας υπηρεσίες ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τυφλούς  και περιορισμένης όρασης χρήστες στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου».  Αναφέρθηκε στα βήματα προόδου που έχουν γίνει από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου και επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών εντός και εκτός Πανεπιστημίου για την επιτυχία της προσπάθειας. 

Η ημερίδα έκλεισε με μια πραγματικά εντυπωσιακή, ζωντανή «Παρουσίαση-επίδειξη χρήσης της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου», από το Νεκτάριο Παΐσιο (τυφλό) πρωτοετή φοιτητή του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον κ. Μάριο Ζέρβα, πληροφορικό της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Νεκτάριος, κάνοντας χρήση του προσαρμοσμένου σταθμού εργασίας, παρουσίασε όλα τα υποσυστήματα της ψηφιακής Βιβλιοθήκης δείχνοντας στους παρευρισκόμενους πώς μπορούν οι τυφλοί (αλλά και οι βλέποντες) να αξιοποιήσουν το ψηφιακό υλικό που έχει οργανωθεί από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.  

Η συγκίνηση και ο θαυμασμός έδωσαν τη θέση τους στον ώριμο προβληματισμό  και τη συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων που δίνονται στους τυφλούς με τις νέες τεχνολογίες πληροφόρησης. Οι τυφλοί μπορούν όταν τους δίνονται ίσες ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζονται είναι η ενημέρωση και η συνεργασία όλων των φορέων και ατόμων που είναι αρμόδιοι για την εξασφάλιση των συνθηκών ίσων ευκαιριών. 

Οι πλήρεις παρουσιάσεις της ημερίδας είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου στη διεύθυνση http://library.ucy.ac.cy/.