ENGLISH | FRANÇAIS
ΑΡΧΙΚΗ | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ | ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ | ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ Α-Ω | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

http://www.philenews.com/Digital/Default.aspx?d=20090322&nid=275080

Με την Ευαγγελία Σιζοπούλου

Βιβλιοθήκη όνειρο αναμένει... άδεια

Δωρεά εις μνήμην του Στέλιου Ιωάννου, σχεδιασμένη από φημισμένο Γάλλο αρχιτέκτονα

Τα σχέδια, ο χώρος και η διάθεση υπάρχουν. Εκείνο που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η άδεια από την πολιτεία. Ο λόγος για το Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο αν και έχει σχεδιαστεί, αναμένει το πράσινο φως από το κράτος για να ενσαρκωθεί. Το έργο που φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης Γάλλου αρχιτέκτονα Jean Νouvel, χαρακτηρίζεται λιτό, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό. Στόχος όλων, και κυρίως όσων έχουν άμεση σχέση με την κατασκευή και τη μετέπειτα λειτουργία του, είναι όπως αυτό καταστεί αναμφισβήτητο σημείο αναφοράς, κατατάσσοντας την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της αρχιτεκτονικής. Η νέα βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον πρύτανη Σταύρο Ζένιο, το διευθυντή της δρα Φίλιππο Τσιμπόγλου, τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Άγη Ελισσαίο και τον αρχιτέκτονα Φίλιππο Ιωάννου.

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση και την έναρξη λειτουργίας της, έχει καθοριστεί το τέλος του 2012, με την προϋπόθεση όμως ότι θα δοθεί σύντομα η άδεια ανέγερσής της.
Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της νέας βιβλιοθήκης είναι η εξυπηρέτηση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι μόνο της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας του ακαδημαϊκού ιδρύματος. Όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι στο Πανεπιστήμιο, θα γίνουν όλες εκείνες οι διευθετήσεις που απαιτούνται, ούτως ώστε όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη βιβλιοθήκη, να τη χρησιμοποιούν με ευκολία και να εξυπηρετούνται από αυτήν ουσιαστικά.

Από το πλάνο δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Γι’ αυτό το λόγο, ο σχεδιασμός του κτιρίου περιλαμβάνει όλες εκείνες τις προδιαγραφές που θα εξυπηρετούν και θα διευκολύνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, είτε αυτά φοιτούν στο Πανεπιστήμιο, είτε όχι.

Σημειώνεται επίσης, ότι στη νέα βιβλιοθήκη θα μπορούν να εξυπηρετούνται πλήρως και τα άτομα με προβλήματα όρασης καθότι αυτή θα εξοπλιστεί με όλα τα σύγχρονα μέσα.

Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» χαρακτηρίζεται ως ζωτικής σημασίας και θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση των φοιτητών με τη γνώση. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που προστίθενται ακόμη 2000 μέλη στη φοιτητική κοινότητα, η Βιβλιοθήκη-ορόσημο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αφού οι φοιτητές θα βιώνουν ουσιαστικά την Πανεπιστημιούπολη, παρακολουθώντας μαθήματα στις αίθουσες διδασκαλίας, ασκούμενοι στις αθλητικές εγκαταστάσεις και ψυχαγωγούμενοι στους χώρους κοινωνικών δραστηριοτήτων και αξιοποιώντας τις υπηρεσίες των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων της Βιβλιοθήκης.

Το ιστορικό του έργου

Η προώθηση του Κέντρου Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» συνδέεται με τη δωρεά προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου από την κ. Έλλη Ιωάννου, εις μνήμην του συζύγου της Στέλιου Ιωάννου, ποσού ύψους €5.125.800 και την κάλυψη της δαπάνης του βασικού σχεδιασμού από το Νouvel.

Η πρωτοποριακή ιδέα του αρχιτέκτονα έγινε αποδεκτή από τις αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Μάιο του 2003. Μετά από διαδικασία επιλογής ομάδας μελετητών για συνεργασία με το Γραφείο Ανάπτυξης Πανεπιστημιούπολης (ΓΑΠ) και τον οίκο ΑteliersJean Νouvel (Leading Αrchitect), διορίστηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο Ι+Α Φιλίππου ως επικεφαλής των τοπικών Συμβούλων (LocalΑrchitects). Με παράλληλη διαδικασία, ως Σύμβουλος Επιμετρητής Ποσοτήτων επιλέγηκε το γραφείο Τhe ΜDΑ Ρartnership.

Όσον αφορά τη δαπάνη του έργου με σημερινές τιμές, ανέρχεται περίπου στα €39.000.000, με αντίστοιχο κατασκευαστικό κόστος €3.250/τ.μ. Η δαπάνη κατασκευής του Κέντρου Πληροφόρησης Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» συγκρίνεται ευνοϊκά με το αντίστοιχο κόστος κατασκευής άλλων έργων που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται υπό κατασκευή, τόσο στην Πανεπιστημιούπολη, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τι θα στεγάσει η βιβλιοθήκη

Το φιλόδοξο αυτό έργο σχεδιάστηκε για να στεγάσει, μεταξύ άλλων, τέσσερις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου: Βιβλιοθήκη, Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων, Κέντρο Τεχνολογιών Υποστήριξης Διδασκαλίας και Κέντρο Γλωσσών. Επίσης, στέγη στο Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» θα βρουν 1.000.000 τόμοι έντυπων βιβλίων και περιοδικών, 150 ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων όλων των ειδικοτήτων, περισσότερα από 30.000 ηλεκτρονικά βιβλία, περισσότερα από 25.000 ηλεκτρονικά περιοδικά και περισσότερες από 30 ψηφιακές συλλογές, προσβάσιμες από όλο τον πλανήτη.

Κτίριο με εντυπωσιακό θόλο

Η βιβλιοθήκη χωροθετείται βορειανατολικά της Πανεπιστημιούποληςκαι πέρα από το ρόλο που επιτελεί ως οικοδόμημα, εντάσσεται στο μορφολογικό παιγνίδι του φυσικού τοπίου της περιοχής, με τους χαρακτηριστικούς λόφους και ιδιαίτερα του Άρωνα. Το κτίριο, με τη μορφή ενός τεχνητού λόφου, επικαλύπτεταιαπό μεμβράνη έγχρωμης υφής και από ένα εντυπωσιακό θόλο ως επιστέγασμα, σε μία προσπάθεια αποφυγής μιμητισμούτου φυσικού τοπίου. Ο σχεδιασμός του έργου, με όλα τα πλεονεκτήματα που πηγάζουν από τη βιοκλιματική προσέγγιση (σκιασμός, φυσικός δροσισμός), υπαγορεύεται από τις αρχές εξοικονόμησης ενέργειας. Ο λόφος - μανδύας που περιβάλλει το κτίριο, διασφαλίζει την καλή ενεργειακή συμπεριφορά, αφού οι απώλειες θερμότητας προς το περιβάλλον ελαχιστοποιούνται.Σύμφωνα με τις αρχές του Πανεπιστημίου, η επιλογή των ειδών φύτευσης στον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο θα γίνειμε πλήρη σεβασμό και ευαισθησία προς την ποικιλία τηςχλωρίδας του νησιού.

Από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της βιβλιοθήκης ξεχωρίζει το κέλυφος-τεχνητός λόφος σε ένα επίμηκες σχήμα που αγκαλιάζει το τεχνητό υπόσκαφο οικοδόμημα, καλύπτοντας πλήρως το κτίριοστις δύο απέναντι πλευρές, αφήνοντας τις άλλες δύο σε άμεσηεπαφή με το φυσικό περιβάλλον. Ο λόφος διαμορφωμένοςμε επάλληλες συμπυκνωμένες στρώσεις υλικών επιχωμάτωσης θα περιβάλλεται από γεωσυνθετικά υλικά, ενώ για την εδαφολογικήενίσχυση της κατασκευής θα χρησιμοποιηθεί σκληρό υλικό με ειδικές συνθετικές ίνες υψηλής αντοχής. Η εξωτερική παράπλευρη επιφάνεια του λόφουθα επικαλυφθεί με ειδική έγχρωμη μεμβράνη. Στο οροπέδιοτου λόφου αναδύεται ο εντυπωσιακός θόλος. Μία διαφώτιστηκατασκευή που διαχέει ελεγχόμενα το φυσικό φως για την οπτική άνεση των χρηστών στους χώρους ανάγνωσης και κατευθύνειμέσω ενός ηλιοστάτη κατακόρυφα και συγκεντρωμένα μία δέσμη φωτός πάνω στην ανακλαστική επιφάνεια του κώνου που διατρέχει στο κέντρο όλο το εσωτερικό αίθριο.

Το κτίριο σε οριζόντια διάταξη αποτελείται από ένα βασικό κύλινδροπου διαρθρώνει τον εσωτερικό χώρο.
Σε κατακόρυφη ανάπτυξη αποτελείται από πέντε επίπεδα, υπόγειο,ισόγειο και τρεις ορόφους. Η είσοδος θα είναι εύκολα προσβάσιμη,χωροθετημένη εντέχνως, προϊδεάζει τον επισκέπτη και τον προσαρμόζει σταδιακά στο ιδιαίτερο περιβάλλον όπου συντελείται η μαθησιακή διαδικασία.

Στο επίπεδο του ισογείου ένας μικρός εκθεσιακός χώρος, καθώς και ένα μικρό κυλικείο λειτουργούν ως υποστηρικτικές χρήσεις. Τα βιβλιοστάσια συνολικού μήκους 17.000 μέτρων μπορούν να φιλοξενήσουν 620.000 τόμους βιβλίων, 80.000 τόμους περιοδικών,καθώς και άλλο οπτικοακουστικό υλικό.

Χώροι ανάγνωσης συνολικού αριθμού 900 θέσεων μελέτης θα είναι εξοπλισμένοι με σύγχροναμέσα τεχνολογίας.