ENGLISH | FRANÇAIS
ΑΡΧΙΚΗ | ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ | ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ | ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ Α-Ω | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΛΙΤΗΣ - Σάββατο 14 Μαρτίου 2009, σ. 26

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη νέα βιβλιοθήκη

Εδώ θα στεγάσουν τη γνώση

Με εντυπωσιακό υπόσκαφο σχεδιασμό και δυνατότητα φιλοξενίας ενός εκατ. τίτλων στα 15.700 τμ της, η νέα βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου αναμένεται να αποτελέσει έργο-σταθμό στην ιστορία της αρχιτεκτονικής

Σε ένα μοντέρνο κτήριο, 15.700 τμ, φιλοδοξεί να στεγάσει την ύλη της γνώσης, τα βιβλία, το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα σχέδια της νέας βιβλιοθήκης, που θα φιλοξενήσει περίπου 1 εκατ. τίτλους και θα εξυπηρετεί 10.000 φοιτητές, είναι έτοιμα και στο ακαδημαϊκό ίδρυμα περιμένουν τώρα την τελική έγκριση της Κυβέρνησης για να προχωρήσουν άμεσα στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τη σύμβαση του έργου, τον ερχόμενο Μάιο.
Με βάση τα πιο αισιόδοξα σενάρια, η διαδικασία εύρεσης αναδόχου αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις μήνες και με μια κατασκευαστική περίοδο 36 μηνών, το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο προς χρήση περί το τέλος του 2012.

Ο πολυχώρος θα στεγάζει συνολικά τέσσερις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, αφού, εκτός από την Κεντρική Βιβλιοθήκη, θα φιλοξενεί την Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων, το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης της διδασκαλίας και το Κέντρο Γλωσσών. Όραμα των ανθρώπων του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» να αποτελέσει το κομβικό σημείο της πανεπιστημιούπολης των μελλοντικά 10.000 φοιτητών, όντας παράλληλα ανοιχτή σε κάθε πολίτη και ερευνητή που επιθυμεί να αξιοποιήσει τις πολύπλευρες υπηρεσίες της.

Ο λόφος του Άρωνα

Η κατασκευή του πολυχώρου θα κοστίσει συνολικά 40,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5 εκατ. έχουν ήδη εξασφαλιστεί μέσα από δωρεά της Ελένης Ιωάννου. Φιλοδοξία των ανθρώπων του Πανεπιστημίου είναι το έργο να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό από την Κυβέρνηση, ώστε τα έργα να ξεκινήσουν άμεσα, αποτελώντας έτσι, λόγω του μεγέθους του, και μια τονωτική ένεση στην κατασκευαστική βιομηχανία.

Για τον πρωτότυπο σχεδιασμό του έργου, ο διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας Jean Nouvel, εμπνεύστηκε από τον παρακείμενο λόφο του Άρωνα και έδωσε στο κυρίως κτήριο - υπόσκαφο, μέσα στο λόφο - σχήμα θόλου. Παραπέμποντας σε τεχνητό λόφο, ο χώρος θα επικαλύπτεται από μεμβράνη έγχρωμης υφής. Μία διαφώτιστη κατασκευή θα διαχέει ελεγχόμενα το φυσικό φως για την οπτική άνεση των χρηστών στους χώρους ανάγνωσης, ενώ ένας ηλιοστάτης θα κατευθύνει κατακόρυφα και συγκεντρωμένα μία δέσμη φωτός πάνω στην ανακλαστική επιφάνεια του κώνου που διατρέχει στο κέντρο όλο το εσωτερικό αίθριο.

Βιοκλιματικό κτήριο

Σε οριζόντια διάταξη, το κτήριο θα αποτελείται από ένα βασικό κύλινδρο που θα διαρθρώνει τον εσωτερικό χώρο. Σε κατακόρυφη ανάπτυξη θα αποτελείται από πέντε επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και τρεις όροφοι). Στο επίπεδο του ισογείου, ένας μικρός εκθεσιακός χώρος καθώς και ένα μικρό κυλικείο λειτουργούν ως υποστηρικτικές χρήσεις, ενώ στον τρίτο όροφο η θέα από τα παράθυρα θα βλέπει στον Άρωνα και τον Πενταδάχτυλο. Το έργο στο σύνολό του θα είναι φιλικό σε άτομα με προβλήματα κίνησης και όρασης. Ταυτόχρονα, χάρη στη βιοκλιματική προσέγγιση (σκιασμός, φυσικός δροσισμός), θα εξοικονομεί ενέργεια.

Τα βιβλιοστάσια θα φτάνουν σε μήκος συνολικά τα 17.000 μέτρα. Υπολογίζεται ότι θα στεγάσει συνολικά 1 εκατ. τόμους έντυπων βιβλίων και περιοδικών, περισσότερες από 150 ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων όλων των ειδικοτήτων, 30.000 ηλεκτρονικά βιβλία, 25.000 ηλεκτρονικά περιοδικά, 30 ψηφιακές συλλογές, προσβάσιμες από όλο τον πλανήτη. Στα αναγνωστήρια θα υπάρχουν 900 θέσεις μελέτης, εξοπλισμένες με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας.


Θα κοστίσει 40,2 εκατ.
Φτηνότερο από άλλα κτήρια

Η αρχική εκτίμηση του έργου, από το 1996, για 4.300 φοιτητές προέβλεπε εμβαδόν 12.000 τμ και κόστος κατασκευής 37 εκατ. ευρώ (με αναγωγή σε τιμές 2008). Η σημερινή, για 10.000 φοιτητές, με εμβαδόν 15.700 τμ, θα κοστίσει συνολικά 40,2 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 5 εκατ. έχουν ήδη εξασφαλιστεί από τη δωρεά της Έλλης Ιωάννου, στη μνήμη του συζύγου της Στέλιου Ιωάννου, του οποίου το όνομα θα λάβει το κτήριο.

Με κόστος 2.560 ευρώ ανά τμ, η νέα βιβλιοθήκη υπερβαίνει συγκριτικά το κόστος κατασκευής άλλων χώρων του Πανεπιστημίου, είναι, ωστόσο, φτηνότερη από άλλα δημόσια κτήρια, όπως για παράδειγμα το Ανώτατο Δικαστήριο που κόστισε 2.650 ευρώ, το κτήριο του ΘΟΚ που θα κοστίσει 2.750 ευρώ και το Μέγαρο Πολιτισμού, η κατασκευή του οποίου φτάνει τα 3.600 ευρώ.

ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝ

Κωδικός άρθρου: 859157